Viimeaikoina on alkanut kovasti kiinnostamaan, mistä lanka tulee. Koska takapihalle tuskin voi ottaa paria lammasta, täytyy ostaa villa. Ja kun ostaa villan, niin helpommalla pääsee kun ostaa valmiiksi karstatun topsin ja siinä samalla myös sen värttinän. Villa Laurilan sivuilta sitten tilasin kokeilumielessä 100g valkoista ja 100 g tummaa topsia ja alapainoisen värttinän. Eikä siinä mennyt kuin pari päivää niin postilaatikkoon kolahti uusi projekti!

Olin niin tohinoissani kehräämisestä, että unohtu ottaa kuvia työvaiheista. Utubesta kaivettiin taas kasa videoita hakusanalla spinning ja niitä matkimalla alko köyttä muodostua. Kyllä... Köyttä... Mutta sitten se alkoi ohentua epätasaiseksi efektilangaksi. Ja lopulta oivalsin miten saan helpoiten villaa nyhdettyä ja löysin jonkinlaisen rytminkin. Tosin lopputulos oli siltikin efektilankaa. ;)

Kehräämienn osoittautui todella addiktoivaksi touhuksi. Tuo villanöttönen vielä. Kyllä mä pystyn varmasti tasasempaakin tekemään. Ja sitten kun kuvitteli, että nythän tää sujuu senkun vaan päästelee menemään, niin...

...kops - värttinä putos maahan, kun lanka katkesi - värttinä oli päässyt pyörimään väärään suuntaan
...lankaan tuli hillitön tupsu/klöntti kun villaa tuli nyhtästyä liikaa
...langasta tuli liiotellut ohutta ja ylikierteistä kun nyhdin villaa liian vähän

Tekemällä oppii ja lopulta oli molemmat topsit kehrättynä. Aloitin harjoittelun tummalla villalla ja sen näki jäljestä. Ajattelin siis kerrata tumman ja valkosien keskenään njotta lopputulos olis mahdollisimman tasalaatuista. Ensilangat on kuvassa keritty vessapaperinhylsyjen ympärille, hylsyt on pujotettu harjanvarteen ja värttinällä onkin jo valmista lankaa

IMG_0826.jpg

Tummasta villasta oli tullut paksumpaa ihan senkin takia jo, että sillä alkoi harjoittelu, joten valkoista ensilankaa jäi enemmän vaikka painollisesti molempia oli vama määrä. Siispä tuli sitten vielä pienempi kerä valkosta lankaa.

IMG_0834.jpg

Jälkikäteen mietittynä - olisi pitänyt kerrata tumma ja valkonen eri langoiksi, koska tuo kirjava ei ihan ole mun näköistä/oloista lankaa, mutta eipä tuo haittaa. Näistä langoista on aikomuksena neuloa ehkä maailman rumimaat mutta silti ehdottomasti jo valmiiksi suosikkitumput ensi talveksi. Saattaa olla että täytyy vielä hankkia yksi tai kaksi nöttöstä kunhan näkee kuinka lankaa kuluu tai sitten thedä lapasista varsi valmislangalla, että saa kaksi kokonaista lapasta aikaseksi. Tuosta kehräämisestä sai aivan uskomattoman fiiliksen kun mietti, että näin vuosiisatoja on tehty lankaa ennen rukin keksimistä ja sitten myöhemmin teollsita vallankumousta. Värttinällä kehrätessä kerkes myös miettiä yhtä jos toista muutakin, joten se oli oikein rentouttavaa touhua. :)